top of page

DAWN AT THE LAKESIDE
Zurich, Switzerland

Photo. Yuichi Kodai  

A house that engages with the surrounding nature.

Nestled on the Gold Coast of Lake Zurich in Staefa, the site boasts a tranquil setting. Perched upon a gentle slope, the house offers sweeping views of the Zurich mountain range and the shimmering lake below.

 

This first impression aimed to establish a mindset upon arrival at the living space, intertwining the imaginary landscape painting with the actual surrounding landscape. The living room and kitchen serve as the platform of daily life, while other rooms become destinations. The design emphasises seamless transitions between indoor and outdoor spaces, enhancing the connection with the surrounding natural environment.

Photo. David Willen Studio  

Architecture with a clear concept

  Ecker & Ecker Architects (E2A) completed in 2016, and this house showcases their visionary design. The house has an exposed concrete structure that is strategically oriented to capture three key viewpoints - the lake and mountains on the first floor, the Swiss Alps and Town of Staefa on the second floor, and the property's groundscape on the ground floor.

  The essence of this project was to formulate an understanding of the architect's spatial planning and design concept while ensuring a comfortable living environment. It was necessary to comprehend the spatial intentions and design clarity. The goal is to respect these readings and accommodate practical considerations for client preferences.

  The outcome seamlessly integrates with its surroundings while offering modern comforts. It prioritizes functionality, comfort, and emotional resonance, which is evident in its use of building materials and finishes. The house fosters a profound sense of connection with nature and represents the marriage of visionary architecture with human-centric design principles, creating a space that is striking but also deeply enriching to inhabit. 

Photo. Yuichi Kodai  

Acoustic and Daylight comfort with clay wall

Our newly refurbished design intends to introduce the notion of natural light into the interior in a way we do not observe in contemporary homes. The master bedroom receives natural light in the late afternoon from below the house due to its high altitude and the undulating topography and landscape. The ceiling details are developed to capture such changing light levels, enabling the residents to sense the outdoor condition without observing the weather.

Ensuite Bedroom with a view and sky

Our newly refurbished design intends to introduce the notion of natural light into the interior in a way we do not observe in contemporary homes. The master bedroom receives natural light in the late afternoon from below the house due to its high altitude and the undulating topography and landscape. The ceiling details are developed to capture such changing light levels, enabling the residents to sense the outdoor condition without observing the weather.

Photo. Yuichi Kodai  

Garden with ​Acer

Our newly refurbished design intends to introduce the notion of natural light into the interior in a way we do not observe in contemporary homes. The master bedroom receives natural light in the late afternoon from below the house due to its high altitude and the undulating topography and landscape. The ceiling details are developed to capture such changing light levels, enabling the residents to sense the outdoor condition without observing the weather.

Type:

Renovation - Residence

Location:

Staefa, Zurich, Switzerland

Status:

2022- 2023

Data:

Site Area: 400

Floor Area: 120

Design Team:

Yuichi Kodai, Claudia Maggi, Laura Bruder

Carpenter: Stahl und Traumfabrik, www.stahlundtraumfabrik.ch

ElectricityElektroman, www.elektroman.ch

bottom of page